понеделник, 12 юли 2010 г.

здраве

Авариен
При спешни случаи или животозастрашаваща ситуация като злополука , сериозно заболяване или пожар , може да се звъни на телефон 112.

Всеки, който има престой в Дания има право на болнични помощ в случай на злополука , болест или извънредни спешни случаи

Здравно осигуряване
ЕИП , които се покриват от общественото здравно осигуряване от страна от ЕИП, ще бъде осигурено от държавата здравно осигуряване.
Ако се преместите в Дания от една трета от скандинавските страни , която не е член на ЕО / ЕАА ще обикновено за шест седмици карантина преди да имат достъп до здравно обслужване .

След като се регистрирате, ще получите националната карта за здравно осигуряване. Обществени услуги, здравеопазване (здравно осигуряване ) в Дания покрива болничното лечение и медицински консултации. Освен това, здравно осигуряване субсидира медицина , както и набор от процедури .


Медицински консултации
Трябва да се свържете с вашия личен лекар ако имате нужда от медицинска консултация.

Работно време
Работно време датските лекари " обикновено са между 8 ч. и 16:00 . Някои лекари са разширили работното време един или повече дни в седмицата.

Плащане
Ако сте обхванати от обществената здравно осигуряване основна медицинска консултация е безплатна .

Спешен лекар
Ако имате нужда от медицинска консултация извън работното време, трябва да се обърнете за спешен лекар на страната. номер на спешен лекар е в телефонния указател на Дания . Вие ще получите съвети по телефон. Ако лекарят сметне за необходимо получавате назначение за спешен лекар или идва във вашия дом .


Болници
По-голямата част от датските болници се дават публично и лечението е безплатно , ако пребивавате в Дания. В повечето случаи хоспитализация изисква само едно препращане от лекар.

Можете да получите помощ от преводач в болница , ако лекарят сметне това за необходимо . (това не мога да обясня какво е, но като науча ще дописвам)


Аптеки
Предписание и без рецепта лекарство обикновено се получава от аптеките . Работно време са от понеделник до петък между 9 ч. и 17:00 и в събота до 13:00 или 14:00 Има и аптеки , които продават без рецепта лекарства по време на нормалното работно време. Някои видове без рецепти за лекарства, като например болкоуспокояващи са на разположение в редица супермаркети и бензиностанции.

Няма коментари: