вторник, 13 юли 2010 г.

екология


През 1997 екологично ориентираната Датска Енергийна Агенция спонсорира национален конкурс, за да избере дълбоководния остров с най-добър план за стопроцентова енергийна поддръжка в рамките на 10 години. Без никакви местни традиционни енергийни източници, остров Самсо беше избран за най-доброто място за провеждане на този контролиран експеримент. Резултатите бяха изумителни.

Днес 100% от жителите на острова използват зелено електричество от вятърните турбини, открояващи се на хоризонта със 75% от нуждите за отопление, задоволявани чрез слънчева енергия и енергия от биомаса. Беше изчислено, че Самсо е намалил емисиите от ключови замърсители като въглероден диоксид, серен диоксид и азотен окис съответно с 142%, 71% и 41% в резултат от тези усилия. Следващото предизвикателство е транспортният сектор, където Самсо прилага две коренно различни концепции, за да отговори на транспортните енергийни нужди. Първото е рапично масло (канола), което е просто студено пресовано, филтрирано и заредено директно в слабо модифицирани дизелови двигатели. Това усилие е насочено към едри потребители на дизел, като трактори и оператори на фериботи. Следващият дългосрочен проект е развитието на водородна инсталация за евентуално зареждане на други моторни превозни средства. За да се подпомогне общественото образование и да се събуди интерес към това ново начинание, водородни камиони, произведени от H2 Logic Alps ще бъдат използвани на острова в различни професионални сфери.

Освен всички позитивни промени в околната среда, екологичната революция на Самсо е допринесла за развитието на икономиката на общината. Инвеститорски кооперации позволяват на жителите да печелят значителни инвестиции в замяна на дялове от вятърните турбини. Допълнителни киловат часа за произвеждане на вятър се прехвърлят към датската основна енергийна мрежа, като спомагат да се повиши енергийният дял от консумацията на мощност за Дания на 20%.Производителите на датски вятърни турбини, преживяващи голямо повишениие на търсенето, сега възлизат на 40% от световния пазар, като Германия и Испания купуват от 24% до 10% от изнасяните от Дания турбини. Това възлиза на 3.4 милиарда щатски долара или приблизително 1.8% от датския БВП. За отбелязване е също, че Самсо е станал много изобретателен в използването на налични източници за подобряване на качеството на живот като цяло. Сламата от растения като алфалфа (считани за въглеродно неутрални) се изгаря в суперефективни централизирани пещи, които снабдяват домовете с базирано на водата отопление през зимата. В комбинация с локални областни соларни съоръжения, изследванията показват, че жителите се наслаждават на 20% по-евтина тарифа в сравнение с купуването и използването на отоплително масло. Освен това, пепелта от пещите може да се посипва обратно в полетата, за да се натори следващата реколта от алфалфа. Остатъчният продукт от пресоването на рапичния био-дизел, зелена ярма, се използва като хранителен вегетариански фураж за животните, елиминирайки нуждата от внасяне на фураж от чужбина. Производителите на местна органична продукция процъфтяват, тъй като местните хора се опитват да избягват вносните продукти, израсли с химически торове на маслена основа. Чрез засилването на самостоятелността на региона се откриват нови пазари, на свой ред създаващи добре платени професии. Чрез въвеждането на тези обновяващи се енергийни проекти жителите на Самсо са възприели начин на живот, който стимулира икономиката им, подобрява начина им на живот и поддържа околната среда чиста.

Общинската управа се погрижи за успеха на фондацията, защото местните хора искаха да имат повече личен контрол над качеството на живота си. Жителите видяха, че усилията им носят полза на тях, на техния остров, на тяхната страна и на целия свят. В това отношение Самсо е блестящ пример, към който всички общини трябва да се стремят

Копенхаген mall




Поле, Ørestad (Открит през 2004, 145 магазини, 115,000 m², 2006 оборота : DKK 2,2 милиарда . )
Fisketorvet, Копенхаген (открит през 2000, около 120 магазина , 55.000 m², оборота 2006 : 1.36 милиарда . )
Lyngby Storcenter, Lyngby (Открит през 1973, 114 магазини, 34.100 m², 2006 оборота : DKK 1,738 милиарда . )
Сити 2, Tastrup (Открит през 1975, 111 магазини, 100,000 m², 2006 оборота : DKK 1,5 милиарда . )
Rødovre Centrum, Rødovre (Открит през 1966 ( Първият шопинг мол в Дания) , 105 магазини, 65.140 m², 2006 оборота : DKK 1,437 милиарда . )
Вълни, Hundige (Открит през 1974, 85 склада , 28.400 m², 2006 оборота : DKK 1,75 милиарда . )
Amager Centret, Amager (Открит през 1975, 67 склада , 16.000 m²)
Ballerup Centret, Ballerup (Открит през 1973, 66 склада , 30.690 m²)
Horsholm Midtpunkt, Horsholm (65 магазини)
Фредериксберг Centret, Фредериксберг (Открит през 1996, 63 склада , 9.000 m²)
Spinderiet, Valby (Отваря се в 2007, 50-60 магазини, 18.000 m²)
Glostrup Storcenter, Glostrup (Открит през 1972, 50 склада , 25.000 m²)
Copenhagen Airport търговски център, Kastrup (49 магазини)
Hvidovre Stationscenter, Hvidovre (43 магазини, 10.000 m²)
Ishoj Bycenter, Ishoj (Открит през 1977, 40 магазина , 20.000 m²)
Waterfront , Hellerup (Отваря се в 2007, 35 склада , 16.000 m²)
Frihedens Butikscenter, Hvidovre (32 магазини)
Копенхаген Централна гара Център пазаруване, Копенхаген Vesterbro (Открит 1994 г., 31 магазини)
Nørrebro Bycenter, Nørrebro (Открит през 1995, 22 склада , 11.000 m²)

понеделник, 12 юли 2010 г.

университети в Дания



Чуждестранните студенти могат да бъдат допуснати до датското висше образование или като гост- студенти, чуждестранни студенти , или като редовни студенти , заедно с датските кандидати

Висшето образование включва университетския сектор , който предлага изследвания въз основа студенти и специализанти програми , както и за паралелен сектор за професионален бакалавър и програми, диплом и повече бизнес ориентирани програми. Повечето висши училища предлагат курсове на английски, и на ниво завършил няколко английски програми като MBA програми и МФК са на разположение.

Освен това различни от дълги и къси програми, свързани със специфични теми (например Полицейската академия ), както и редица програми , предлагани от частния сектор (като например банкиране) са на разположение. За тези програми добро познаване на датски е задължително.

Олборг бизнес колеж - Aalborges.dк
Олборг университет - www.aau.dk
Орхус Училище за бизнес - www.asb.dk
Копенхаген бизнес училище - www.cbs.dk
Университета на Южна Дания - www.sdu.dk
Roskilde университет - www.ruc.dk
Кралският ветеринарен и селскостопански университет - www.life.ku.dk
Техническия университет на Дания - www.dtu.dk
Университета в Аархус - www.au.dk
Университета в Копенхаген - www.ku.dk

Магазини




Цената на живота в Дания е сравнително висока в сравнение с много други страни. Ако купувате храни и други стоки в супермаркети, като отстъпки B REMA1000 , Netto и Fakta , ще спестите доста пари.

Работно време
Магазините отварят от 6 часа в понеделник до 17:00 в събота. Малките магазини продават основно хранителни стоки

Малки магазини , като магазини за дрехи, обикновено работят от понеделник до четвъртък от 10 ч. до 6 ч.,малко по-дълго в петък и затварят рано в събота. Много от големите супермаркети и универсални магазини отворени от 8 или 9 ч. до 20:00 или 21:00

Пари & банки



Валутата е датски крони ( DKK ). Дания не е член на еврозоната , а датските магазини не са задължени да приемат плащания в евро. Много магазини приемат еврото обаче .


Банки
Датско гражданство, не се изисква за откриване на сметка в банка в Дания. Банките нямат право да откажат да ви приемат като клиент , защото не сте с датско гражданство.

Работно време
Банките обикновено работят от 10 ч. до 16:00 в понеделник , вторник , сряда и петък , и най-отворените в четвъртък от 10 ч. до 5,30 или 18:00 Много банки са банкомати за използване с Dankort и кредитни карти.

Разплащателни карти
Ако банката установи финансовата ви ситуация като задоволителна , можете да получите Dankort . Картата може да се използва за плащане в абсолютно всички места

здраве

Авариен
При спешни случаи или животозастрашаваща ситуация като злополука , сериозно заболяване или пожар , може да се звъни на телефон 112.

Всеки, който има престой в Дания има право на болнични помощ в случай на злополука , болест или извънредни спешни случаи

Здравно осигуряване
ЕИП , които се покриват от общественото здравно осигуряване от страна от ЕИП, ще бъде осигурено от държавата здравно осигуряване.
Ако се преместите в Дания от една трета от скандинавските страни , която не е член на ЕО / ЕАА ще обикновено за шест седмици карантина преди да имат достъп до здравно обслужване .

След като се регистрирате, ще получите националната карта за здравно осигуряване. Обществени услуги, здравеопазване (здравно осигуряване ) в Дания покрива болничното лечение и медицински консултации. Освен това, здравно осигуряване субсидира медицина , както и набор от процедури .


Медицински консултации
Трябва да се свържете с вашия личен лекар ако имате нужда от медицинска консултация.

Работно време
Работно време датските лекари " обикновено са между 8 ч. и 16:00 . Някои лекари са разширили работното време един или повече дни в седмицата.

Плащане
Ако сте обхванати от обществената здравно осигуряване основна медицинска консултация е безплатна .

Спешен лекар
Ако имате нужда от медицинска консултация извън работното време, трябва да се обърнете за спешен лекар на страната. номер на спешен лекар е в телефонния указател на Дания . Вие ще получите съвети по телефон. Ако лекарят сметне за необходимо получавате назначение за спешен лекар или идва във вашия дом .


Болници
По-голямата част от датските болници се дават публично и лечението е безплатно , ако пребивавате в Дания. В повечето случаи хоспитализация изисква само едно препращане от лекар.

Можете да получите помощ от преводач в болница , ако лекарят сметне това за необходимо . (това не мога да обясня какво е, но като науча ще дописвам)


Аптеки
Предписание и без рецепта лекарство обикновено се получава от аптеките . Работно време са от понеделник до петък между 9 ч. и 17:00 и в събота до 13:00 или 14:00 Има и аптеки , които продават без рецепта лекарства по време на нормалното работно време. Някои видове без рецепти за лекарства, като например болкоуспокояващи са на разположение в редица супермаркети и бензиностанции.

Транспорт






Дания разполага с широка мрежа от национален и местен обществен транспорт .

Автобуси
Всички градове в Дания с над 10 000 жители използват местни Автобуси в централната част на обществения транспорт.

В рядко населените райони на обществения транспорт се състои от регионални влакове и регионални автобусни линии .


Влакове
Дания е високо развита железопътна система . Железницита обхваща повечето от Дания и свързва градовете и различните части на страната.

Копенхаген
По- Копенхаген има четири средства за обществен транспорт:
Жълти автобуси в цял Копенхаген.
Метрото свързва станциите в града - област.
S- влакове свързват Копенхаген, заедно с предградията и околните градове .

Възможно е да се купуват месечни и други карти, както и да се ползва отстъпка за пътуване с автобус и влак.

Самолет
Дания има няколко летища. В най-натоварените едно е Copenhagen Airport. Това е най-голямото летище в Скандинавия и има връзки с повечето европейски страни . Има чести влакове на Copenhagen Airport .

автомобил в Дания
С цел да се управлява автомобил в Дания , има няколко задължителни изисквания. Но тях ще постна по - нанатък ;)

Език


Датският език е северен език и е много близо до шведски, норвежки и исландски . Той принадлежи към семейството германски и има много сходства с немски, английски и холандски език.

Почти всички датчани говорят английски и много говорят немски . Някои говорят френски , испански или италиански, или на други езици.
Цената на речника е около 80лв.
Тук в Дания цената е 200 крони (52лв)

Животът в Дания

Дания е малка , но просперираща нация.Намира се в северната част на Европа , граничи с Балтийско море и Северно море. Страната е част от Скандинавския полуостров и граничи на юг от Германия.
Теренът е основно нисъки и равнинен. Климатът е умерен с лека, ветровита зима и относително хладни лета .

Lexin

Снимка Тема е мулти езични аудио и визуална библиотека, която е проектирана като подкрепа за придобиване на датски език.

Програмата предлага около 1800 думи , което се илюстрира в една поредица от снимки , която е разделена на 31 теми и освен това няколко от темите е до пет подкатегории.

Цена : Безплатен
линк : http://lexin-billedtema.emu.dk/billedtema/

Датски тук и сега

Датски тук и сега е свободен онлайн курс за датски за начинаещи . Програмата е разработена с подкрепата на Министерството на бежанците, имиграцията и интеграцията . Може да се използва да помогне с домашната работа , самоподготовка и може да бъде от полза за датски учители.

Датски Тук и сега се състои от 12 урока . Всеки урок е 5 глави.

•Текст и диалог
•Граматика и упражнения
•Слушайте и разбиране
•Дания и датчаните
•Речник
Цена : Безплатен
линк : http://danskherognu.dk/Lektioner/Intro/Introinenglish/tabid/354/Default.aspx

Помощи за сезонна работа


Данъчните облекчения са разходи, които могат да бъдат приспаднати от облагаемия доход , от който се изчислява данък общ доход .
Служители със сезонна работа ( по-кратък от дванадесет месеца) и с постоянно пребиваване в страната по произход имат право да получават дневни пари от DKK 613 . Главното условие за тази помощ е , че работникът или служителят е временно пребиваване със или в близост до работодателя и работодателят не предлага храна и настаняване

Данъчна карта

Когато работите в Дания трябва да имате карта с данък. Хората с ограничени както и пълна данъчна тежест имат данъчни предоставени карти, така че работодателите могат да приспадат данъци от заплатата. Ако служителят не разполага с карта данък от данъчната администрация , работодателят трябва да приспадне 60% данък от заплатата , без обезщетение .

Данъчната карта се получава от данъчния център . Вашият работодател ще Ви помогне с формалностите . Като чуждестранен служител , трябва да направите лично проучване в данъчния център и да има документ за самоличност със себе си. Вие трябва да носите :

•доказателство за датата на раждане
•снимка за идентификация ( например паспорт)
•трудов договор с информация за заплатите
•документация за съпруг в родината , ако е приложимо.
Вие също се нуждаят от " "за" - Konto "( Лесен профил) в банката, за да бъдат използвани за заплати и плащания на надвнесен данък.

Отнема известно време от седмица- до два месеца - за да получите данъчния си карта . През този период вие сте длъжни да плащат до 60 % от заплатата си в данъци. Този висок процент ще бъде приспадната по-късно . Все пак трябва да се направи споразумение с работодателя си , дистрибутор , за да ви даде аванс да ви помогнат през този първи период.

Данъци

В Дания частно лице е задължено да плаща на държавата, окръг и общински данъчни приходи. Благодарение на датски данъци системата за социална защита са относително високи . Въпреки това чуждестранните работници са определени допустимите разходи , които намаляват данъчната си значително.

Надниците и заплатите се облагат с данък при източника. Това означава, че от корпоративен данък се приспада автоматично от надница или заплата, надница " плащат всеки месец.
След една година , трябва да изпратите в данъчната декларация с информация за доходите и надбавки данък. Вие ще получите формата данъчна декларация през януари или февруари

Заетост и заплати

Трудов договор
Законът изисква , че вашият работодател трябва да ви представя с един трудов договор , удостоверение за наемане на работа или на друго писмено удостоверяване на професионално вашата връзка. Доказателство за работа трябва да се дава не повече от 1 месец след началото на срока на заетост.


Колективните трудови договори
Датският пазар на труда е обект на колективни трудови договори между работодателите и организациите на синдикатите . Безспорно е , че принадлежат към синдикатите . Повече от 80% от лицата с датски заплатите са членове на съюза

Пребиваване и работа

Пребиваване и работа

Скандинавските страни = не се нуждаят от разрешение за пребиваване и работа.

Гражданите на Финландия , Исландия , Норвегия и Швеция могат свободно да пътуват до Дания за работа и пребиваване . Те не са длъжни да се снабдят с виза , за пребиваване или разрешително за работа.

Страни в рамките на ЕС
ЕС / ЕИП, гражданите се подчиняват на правилата за свободно движение на хора и услуги. Има обаче един специален преходен режим за работници от Чешката република, Естония , Унгария , Латвия , Литва , Полша , Словакия и Словения.

На ЕС / ЕИП гражданин може да спре свободно в Дания за 3 месеца. Ако ЕС / ЕИП гражданин търси работа по време на престоя той или тя може да остане в продължение на 6 месеца.
Ако ЕС и ЕИП ГРАЖДАНИН = престой в Дания повече от 3 месеца, те могат да получат от ЕС / ЕИП удостоверение за пребиваване .

Гражданите на ЕС са гражданите на Австрия , Белгия, Чешката република, Кипър (само на гръцко- cypriotic площ) , Естония , Финландия , Франция , Германия , Гърция , Холандия, Унгария , Ирландия , Италия , Латвия , Литва , Люксембург , Малта , Полша, Португалия , Словакия , Словения , Испания, Швеция и Обединеното кралство.

Граждани от ЕИП , са граждани от Лихтенщайн.

Работа в Дания

Работа в Дания

Когато се преместите в Дания за работа трябва да се регистрирате в Централния регистър лица ( CPR ) , ако сте отседнали в Дания за повече от три месеца. След като вече сте регистрирани в общинския регистър , ще получите един граждански регистрационен номер и карта за здравно осигуряване.

Правилата за пребиваване и работа в Дания зависи от страната на произход. Има отделни правила за скандинавските граждани на ЕС / ЕИП, граждани , гражданите от новите държави-членки на ЕС и гражданите на други страни.